Gemeentehuis van Sint-Amands

Beschrijving

Gemeentehuis, voorheen zogenaamde villa Van Stappen. Begin 19de eeuw zetelde de gemeenteraad nog in een herberg aan de Kaai. In 1825 kocht de gemeente een pand op de hoek van Borg- en Livien Van der Looystraat, dat tegelijk de gemeenteschool en de gemeentelijke diensten moest huisvesten. In de loop der jaren bouwvallig geworden, werden respectievelijk in 1932 en 1938 plannen opgemaakt voor de bouw van een nieuw gemeentehuis, het eerste in landelijke stijl naar ontwerp van G. Careels, het tweede in "moderne" stijl naar ontwerp van D. Beeck; beide ontwerpen werden echter afgewezen.

In 1939 besloot de gemeente tot aankoop van de zogenaamde Bloemenvilla van schoen- en gettenfabrikant Jozef Van Stappen. De inrichtings- en verbouwingswerken werden toevertrouwd aan S. Leurs. De verhoging van de toren in modernistische stijl werd evenwel niet uitgevoerd; wel werd de koepel boven de ronde uitbouw verwijderd maar de voorziene "moderne" balustrade kwam er niet. In 1984 werd het gemeentehuis naar ontwerp van architect E. Hammenecker uitgebreid met een oostvleugel in replicastijl en een moderne zuidelijke uitbouw; tuinaanleg en hekken dateren eveneens van toen.

Oorspronkelijke villa in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-inslag, gedateerd anno 1907 in cartouches; twee en drie traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond; complexe leien bedaking met oeil-de-boeuf, dakkapelletjes en smeedijzeren topversieringen. Noordgevel met risalietvormende, met halsgevel verhoogde travee met driezijdige erker en balkon; geaccentueerde westzijde met verschillende uitspringende volumes, met name een halfcirkelvormige veranda met terras, een vierkante traptoren onder tentdak voorzien van de hoofdingang en twee vooruitgeschoven hoektravee met dienstingang; zuidzijde met driezijdige uitbouw onder overkragend puntdak met windborden.

Combinatie van bakstenen lijst- en topgevels op breukstenen onderbouw met rechthoekige betraliede keldervensters; contrasterende muurbanden en versieringen van gele baksteen, constructieve en decoratieve onderdelen van natuursteen, uitgemetselde panelen en friesjes en houten kroonlijst op modillons met dropmotief. Verschillende venstervormen. Overluifeld portaal op sierlijke houten stijlen, voorafgegaan door een arduinen steektrap met smeedijzeren leuning; deels gedichte en beglaasde voorzijde met halfcirkelvormige toegang; houten vleugeldeur met glas en smeedwerk en bovenlicht met gerecupereerd glas in lood.

Interieur: trapzaal met stucdecoratie. Groot salon (trouwzaal) met stucwerkplafonds in neorococo en neorenaissance en witmarmeren neorococo-schouw; gepolychromeerd kruisbeeld afkomstig van Romain Steppestraat nummer 40.

Het voormalige werkhuis in de tuin werd gesloopt.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Sint-Amands, schetsen, 1909/2.