Oorlogsmonument Hove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Hove

Beschrijving

Monument voor gesneuvelden en weggevoerden van beide wereldoorlogen, vervaardigd door beeldhouwer P. De Cuyper uit Niel en naar een ontwerp van de Hovese architect Loos. Hoewel reeds voor de Tweede Wereldoorlog sprake was van het oprichten van een gedenkteken, werd daartoe pas besloten in 1945.

Het huidige oorlogsmonument werd plechtig ingehuldigd op 8 september 1946 naast de tuin van het Kostershuisje. Bij de verbreding van de Kapelstraat bracht men het over naar zijn huidige plaats. Momenteel is het gelegen op driehoekig perk met achtergelegen taxushaag. Naar het monument is een gekasseide, door buxus begrensde toegang voorzien. Het zeer sobere en eenvoudige monument is opgebouwd uit een kleine, ruw behakte zuil met opschrift "Aan onze helden", waaronder helm en palmtak zijn afgebeeld. Op de zijvleugels zijn de namen van de gesneuvelden weergegeven.

• Informatie verkregen van Davy Verbeeck, gemeente Hove (14 oktober 2013).

Auteurs: Van Severen, Elke