Oorlogsmonument Treurend België

Beschrijving

Oorlogsmonument, op 3 augustus 1924 ingehuldigd, op de meest zuidelijke rotonde van de begraafplaats van Edegem.

Tegen een wand uit blauwe hardsteen en op een getrapte sokkel, staat een vrouwenfiguur uit witte natuursteen opgesteld, door de beeldhouwer Alfons Lambert Baggen. De figuur verbeeldt "Treurend België" (zie opschrift), voorgesteld als vrouw in wapenrusting, gehuld in het Belgische vaandel, met helm en een door lauweren omkranst zwaard. Aan haar rechtervoet een wapenschild met de Belgische Leeuw.

Rondom het monument tegen de sokkel rusten negen eenvormige, met een kruis versierde grafzerken met de namen van gesneuvelden. Later geplaatst, herdenken de zeven zerken aan voor- en zijkanten van het monument gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, en de twee achteraan weerstanders gestorven in 1944.

• Informatie verstrekt door de gemeente (14 oktober 2015).

Auteurs: Van Severen, Elke