Oorlogsmonument Schoten

Beschrijving

Het oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog stond eertijds aan de ingang van de huidige Kasteeldreef en bevindt zich heden achter het koor van de Sint-Cordulakerk.

Vóór het obeliskvormige hardstenen gedenkteken is op ruime sokkel met opschrift "Schooten/ aan hare/ gesneuvelden", een monumentale bronzen beeldengroep geplaatst van Jef Strijmans (zie inscriptie). Een robuuste vrouwenfiguur houdt twee gesneuvelden in de armen, die respectievelijk de militaire en burgerslachtoffers vertegenwoordigen. Aan de voet staat "Pro patria" te lezen. Aan weerszijden van de sokkel zijn op de zijvleugels met vergulde inscripties de namen van de gesneuvelden aangebracht.

• Informatie verkregen van Bob Chabot, Arsenaal-Scot vzw (3 december 2013).

Auteurs: Van Severen, Elke