Eclectische meergezinswoningen

Beschrijving

Geheel van twee meergezinswoningen in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1912 opgetrokken in opdracht van Edmond Coppens. Deze laatste is bekend als vennoot van de aannemer Eduard Van Biesen in de Bouwmaatschappij "Berchem's Toekomst", die in 1911 onder meer hotel-restaurant "Au Rond Royal" realiseerde op de hoek van de Eglantierlaan en de Varenlaan. De rijwoningen met een gevelbreedte van elk drie traveeën, tellen drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Beide zijn gave voorbeelden van het eenvoudige type rijwoning van vóór de Eerste Wereldoorlog, dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" mee het straatbeeld uitmaakt.

De lijstgevel onderscheidt zich door een typisch parement uit gele baksteen, met contrasterende speklagen en ontlastingsbogen in antracietkleurige of rode baksteen, natuurstenen dorpels, hoekblokken en een balkon, en een arduinen plint. Symmetrisch van compositie en afgewerkt met een klassiek hoofdgestel, legt het balkon met smeed- of gietijzeren borstwering de klemtoon op de middenas. Verder worden de opstanden gekenmerkt door de gevarieerde boogvorm van de muuropeningen, en het typische art-nouveauprofiel van de lekdrempels met spuwer. Het houten schrijnwerk is grotendeels bewaard; de sgraffitoversiering van hoofdgestel of borstweringen is volledig vervaagd of vernieuwd.

Gekoppeld volgens spiegelbeeldschema beantwoordt de plattegrond aan de typologie van de eenvoudige meergezinswoning, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Volgens de bouwplannen worden de huurkwartieren die uit twee kamers en een keuken met pomphuis en toilet bestaan, ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. De benedenwoning beschikt over een extra veranda met bovenlicht.