Kopie van de oorspronkelijke schandpaal

Beschrijving

Kopie van de oorspronkelijke schandpaal die zich momenteel bevindt bij het jachtpaviljoen in het Domein Drie Fonteinen in Vilvoorde.

In een inventaris van schandpalen vermeldt P. De Win Ferdinand de Boisschot, baron van Zaventem als mogelijke oprichter; de paal zou gestaan hebben op het toenmalige Marktplein te Zaventem, vandaag het Kerkplein, en dateren uit de periode 1626-1792. Volgens Emile De Munck zou hij gestaan hebben op de plaats waar de Franse bezetter in 1794 de vrijheidsboom heeft geplant. Na de afschaffing van de heerlijke rechten in 1789 werden elementen die verwezen naar de vroegere rechtsbevoegdheid verwijderd en/of vernietigd; vermoedelijk werd de schandpaal toen overgebracht naar het voorplein van kasteel Ter Meeren, gelegen ter plaatse van de huidige zwembadparking, zoals ook te zien is op oude prentkaarten; bij de afbraak van het kasteel in 1926-1927 werd de paal geschonken aan een Vilvoords museum; na diverse omzwervingen kwam hij in handen van de Vilvoordse familie Campion, die hem circa 1964 liet overbrengen naar de huidige plaats. Aangezien onderhandelingen om de schandpaal opnieuw over te brengen naar Zaventem tot niets leidden, werd naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het Gemeentelijk Feestcomité in 1996 beslist een natuurgetrouwe kopie aan de gemeente te schenken; de paal is het werk van beeldhouwer-steenbewerker Louis Juchtmans en werd opgericht naast de ingang naar het gemeentelijke zwembad in het Centrumpark.

Het gaat om een hardstenen pijler met afgeschuinde hoeken op iets bredere basis en voorzien van een decoratief uitgewerkte bekroning.

• DE MUNCK E. 1900: Le Pilori de Saventhem, Annales de la Société d’Archéologie de Bruxelles, XIV.1.
  • DE WIN P. 1996: Inventaris van de feodale schandpalen op Belgisch grondgebied. I Provincies Antwerpen, Brabant en Limburg, Brussel, 171-172.
  • LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 130-133.
  • LAUWERS J. 1984: Hof ter Meren en zijn Schandpaal. Zaventem 1421-1926, Wilsele.