Dienstgebouw met personeelswoningen

Beschrijving

Eind 19de-eeuws dienstgebouw met (personeels-?) woningen gelegen aan de grens met Kraainem aan het gehucht "Withuis". Dit pand met een industrieel karakter maakte deel uit van de site met de Heystvaartmolen. De gebouwen zijn opgetrokken in een zelfde neotraditionele stijl als de molen.

Historiek

Volgens kadastergegevens werd dit gebouw opgericht door ridder de Burbure (zie het de Burburekasteel in Wezembeek) en als nieuwbouw van een "huis" geregistreerd op een daarvoor onbebouwd terrein ten noordoosten van de bestaande molen in 1899. Mogelijks werd het dienstgebouw gebruikt in functie van de nieuw opgerichte melkerij op de molensite en de woning als personeelswoning.

Enkele jaren later werd het gebouw, "un batiment rural", al uitgebreid en verdeeld in vier woningen (kadastraal geregistreerd in 1903). De bestaande woning met het dienstgebouw werd toen aan de noordzijde uitgebreid met drie kleine woningen.

Beschrijving

Verankerd witgeschilderd gebouw van twee bouwlagen in een neotraditionele stijl bestaande uit vier parallelle vleugels onder zadeldaken (nokken parallel aan de straat). Typerend zijn het gebruik van neotraditionele elementen als sierankers, trapgevels en omlopende waterlijstjes en muurbanden. Eenvormig uitzicht met gebruik van getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels. De vleugel aan de Tramlaan (nummers 492-496) wordt ingenomen door drie woningen en de achterste vleugel is eveneens ingenomen door een grotere woning. Hiertussen vleugel met een rechthoekige poort onder een ijzeren I-latei.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1899/1 en 1903/1.

Auteurs: Verwinnen, Katrien