Maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij

Beschrijving

Gebouwen van een begin 20ste-eeuwse graanmolen door middel van muurankers "1904" gedateerd. De site bestaat uit een aan de straat gelegen vleugel waarin zich het woonhuis en een poortdoorgang bevinden, achteraan gekasseid erf en dwarse dienstgebouwen waarin zich de voormalige molen bevond.

Historiek

In 1904 bouwde landbouwer Frans Smets – Verstraeten een graanmolen, kadastraal geregistreerd in 1905 als "huis". Twee jaar later werd er al een vergroting van het dienstgebouw opgetekend. Volgens het artikel van Maes was Smets hiervoor maalder op de molen van Heistvoorde, waarvan het molenhuis in 1903 zou afgebrand (?) zijn, waarna hij hier een nieuwe molen bouwde. Deze graanmolen werd aangedreven door petroleum en later door gas. Er waren twee koppels stenen en een pletter voor dierenvoeder. In 1936 of 1938 zal de molen overschakelen op elektriciteit. De molen bleef uitgebaat tot 1971. Vandaag is de installatie van de maalderij ontmanteld.

Beschrijving

De straatvleugel bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). De eerste, linkse, travee wordt vandaag ingenomen door een kleinere woning (sinds 1912 geregistreerd als aparte woning in eigendom van de weduwe van Frans Smets) en de tweede travee omvat de poortdoorgang. De drie rechtse traveeën worden ingenomen door het woonhuis (dubbelhuis).

Deze lange straatgevel is opgebouwd uit verdiepte muurvelden met decoratief gebruik van witte baksteen voor de muurbanden, de rollagen boven de muuropeningen en accenten in de fries en de borstwering. De muuropeningen zijn getoogd met bewaard schrijnwerk op de begane grond en vernieuwd schrijnwerk op de verdieping. De rongboogpoort leidt naar een doorgang met een roostering van houten balken. De eenvoudige achtergevel kent een zelfde opbouw, maar telt twee en een halve bouwlaag. Op de zolder boven de poortdoorgang, gebruikt als opslagplaats, staat nog een houten ophaalrad.

Achteraan staan eenvoudige dwarse dienstgebouwen, met de voormalige molen, onder pannen zadeldak met in het interieur bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren liggers. De moleninrichting werd verwijderd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1905/5, 1907/14 en 1912/8.
  • MAES F. 1954: Oude woningen te Sterrebeek, Eigen Schoon en De Brabander 37, 7-8, 294-357.
  • VANNOPPEN H. & SOMMEREYS-PARENT L. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt, 466 en 470.

Auteurs: Verwinnen, Katrien