Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Zege

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Zege gelegen langs de Museumlaan (voormalige Ketelweg - 1975) op de grens met Tervuren en op de kruising tussen een zijweg van de Museumlaan en de Molenweg (op Atlas der Buurtwegen). De kapel staat op een ommuurd (zandsteen) en omhaagd perceeltje. Voor de kapel staan twee jonge linden en bankjes steunend op hardstenen voluutconsoles.

Op de topografische kaart van 1891 was al een kapel aanwezig op deze locatie. De kapel zou volgens de literatuur opgericht zijn in 1899. De kapel was in 1939 vervallen en bij verbreding van de weg werd ze afgebroken. Door toedoen van de heer Braun de Ter Meeren en de familie Caelbrecht werd er in de jaren 1950 een nieuwe kapel gebouwd (volgens Motte V.). Volgens een fiche uit het monumentenjaar (1975) is ze gebouwd rond 1940.

Zandstenen kapel van één travee met rechte sluiting onder een zadeldak (betonnen pannen) bekroond met een ijzeren kruis. De kapel is toegankelijk via een geprofileerde rondboogdeur met smeedijzeren deur. Interieur met rode tegelvloer en eenvoudig altaar. Verschillende obiit- of rouwborden van de familie Braun de ter Meeren (onder andere uit 1940 en 1944).

• MOTTE V. 2008: De Oude Weg naar Leuven, De Horen 35, 2, 95-96.
  • SOMMEREYNS-PARENT L. 1989: Een wandeling langs het Meester Craps-pad te Sterrebeek, Midden-Brabant 4, 29.

Auteurs: Verwinnen, Katrien