Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

In de Stierstraat zijn zowel neoclassicistische als eclectische huizenrijen bewaard, ononderbroken door nieuwbouw of zware verbouwingen. Zo is er de huizenrij van vijf eenvoudige neoclassicistische burgerhuizen in het begin van de straat, op nummers 1 tot en met 9, wellicht allemaal daterend uit het begin van de 20ste eeuw.

De woning op nummer 9 werd in 1904 gebouwd voor beenhouwer Desiré Van Puyvelde, wonende op de Dageraadplaats 10. Het gaat om een burgerhuis met een goed bewaarde gevel die perfect beantwoordt aan de standaarden van de neoclassicistische burgerwoning op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw in Antwerpen. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en heeft een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, imitatievoegen op de begane grond, vensteromlijstingen met versierde sluitstukken op de verdiepingen. Het schrijnwerk is goed bewaard, met dubbele deur en T-vensters, houten rolluiken.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 1718.