Oorlogsmonument en ereperk begraafplaats Silsburg

Beschrijving

Op de Onze-Lieve-Vrouwbegraafplaats van Borgerhout is een rechthoekig, door hagen omzoomd ereperk ingericht voor de militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen, met centraal een beeldengroep naar ontwerp van Frans Jochems.

Historiek

Het nieuwe kerkhof van Borgerhout werd op 23 april 1885 geopend op het gehucht Silsburg dat op gronden van een gelijknamige familie lag, in 1890 kreeg het officieel de naam Onze-Lieve-Vrouwekerkhof. De begraafplaats bevat talrijke indrukwekkende grafmonumenten waarvan vele langs de hoofdas liggen. Het imposante oorlogsmonument ligt op perk V, rechts van de toegangspoort in neo-Vlaamserenaissance-stijl, het wordt omgeven door graven van gesneuvelden. Het monument, ingehuldigd op 26 november 1926, werd ontworpen door beeldhouwer Frans Jochems (° Antwerpen 16 april 1880 - † 31 januari 1949) en bouwmeester Wilbers, het voetstuk is van Jan Dandus en Felix Van der Sanden. In de inventaris van Frans Jochems wordt het ontwerp 1924 gedateerd.

Beschrijving

Het indrukwekkende, witgeschilderde monument staat op een sokkel van rode baksteen. De geblokte basis draagt het opschrift "BORGERHOUT/ AAN ZIJN/ GESNEUVELDEN/ 1914-1918 1940-1945". Het monument is trapsgewijs opgebouwd met onderaan een gesneuvelde soldaat met vlag in linkerhand en hoger een overbuigende vrouwengestalte met wijde mantel en aan de rechterzijde een treurend, zittend meisje. De hele beeldengroep is versierd met festoenen en bloemenkransen. Op het omringende en omhaagde, rechthoekige grasperk bevinden zich graven van oorlogsslachtoffers in de vorm van eenvoudige, blauwe hardstenen stèles met een getrapte sokkel en bekronend kruis. De zerken dragen telkens een granietplaat met de naam, graad en geboortedatum en datum van overlijden. De graven worden onderling verbonden door een bakstenen sokkel met bloembakjes.

Het oorlogsmonument op de begraafplaats Silsburg is sterk beeldbepalend en imponeert door de grootte, de opvallend witte beschildering en de plastische en evenwichtige uitwerking.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/10000/2533.1, Oorlogsmonumenten in de provincie Antwerpen, stad Antwerpen en fusiegemeenten (R. Steyaert, 2012).

Auteurs: Steyaert, Rita