Monument van de weggevoerden

Het monument voor de weggevoerden werd in 1921 gerealiseerd door J. Van Goolen.

Historiek

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden vanuit het toenmalige goederenstation Nekkerspoel de zogenaamde werkonwillige arbeiders naar Duitsland gevoerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden van hieruit duizenden joden gedeporteerd.

Het beeld ter herdenking van de Mechelse slachtoffers der Duitsche kultuur werd ingehuldigd op 18 september 1921. Het is een werk van beeldhouwer Jef Van Goolen (Mechelen 1885–1944). Joseph-Gérard Van Goolen volgde lessen aan de Mechelse academie bij schilder Jan Rosier (1858-1931). Van 1908 tot 1911 vervolgde hij zijn opleiding aan de Brusselse academie bij de beeldhouwers Victor Rousseau (1865 – 1954) en Paul Dubois (1859 – 1938). In 1913 kreeg hij een studiebeurs waarmee hij naar Italië en Parijs reisde. In 1920 behaalde hij de Eerste prijs van Rome voor beeldhouwkunst. Zijn werk bestaat uit portretbustes, religieuze beelden en naaktfiguren. Hij ontwierp ook decoratief beeldhouwwerk voor architecten en nam deel aan diverse tentoonstellingen.

Het beeld staat op het Ontvoeringsplein nabij het spoorwegstation van Nekkerspoel.

Het betreft een bronzen mannenfiguur met lendendoek, gebogen hoofd en gebalde vuisten tegen een kruis. Op de eenvoudige hardstenen sokkel met laurierkrans staan namen en opschriften onder andere jaartallen en aan de voorzijde “TER/ HERINNERING/ VAN DE/ SLACHTOFFERS/ DER/ DUITSCHE KULTUUR”.

• Gegevens verstrekt door de dienst monumentenzorg van de stad Mechelen
  • S.N., Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 13n2, 96.

Bron: Beschermingsdossier 4.001_10000_2531.1, Heldenmonument op de begraafplaats in Mechelen, Ziekebeemdenstraat zn (S.n., s.d., digitaal dossier)