• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Half vrijstaand achterin gelegen burgerhuis dat volgens het kadasterarchief tot stand kwam in 1934 in opdracht van Sylvain De Kerpel-Francke, ter vervanging van de vroegere negentiende-eeuwse bebouwing van het perceel. Het pand onderging volgens het kadasterarchief in 1988 een functiewijziging tot handelszaak, heden café-restaurant "De Pikardijn". De voorgevel in opvallend bakstenen metselwerk is verlevendigd door onregelmatig geplaatste muuropeningen met verschillende boogvormen. Het oorspronkelijk eigentijds houtwerk draagt sterk bij tot het origineel karakter van het huis.

Hoofdvolume met lagere bovenverdieping onder zadeldak (mechanische pannen) en rechts kleine lagere aanbouw met venster. Voorgevel in baksteen met gemarkeerd voegwerk en sierbanden. Gekenmerkt door gebogen deur en vensteropeningen van verschillend formaat benadrukt door booglijsten. Origineel eigentijds, groen geschilderd houtwerk: raamkozijnen met gebogen tussendorpel en roedeverdeling in de bovenlichten met gestructureerd glas.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Zottegem, afdeling II (Oombergen), 1934/8.
  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Sint-Lievens-Houtem, afdeling I (Sint-Lievens-Houtem), 1988/46.

Auteurs: Verbeeck, Mieke