erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
215962
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215962

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Lager dan het straatniveau gelegen, midden 19de-eeuwse boerenburgerwoning van een voormalige hoeve, gebouwd als eigendom van Joannes Baptiste Corbeek, landbouwer. De woning is gelegen in een grote tuin, rechts afgezet met betonnen omheining uit de 20ste eeuw.

Gelijktijdig met de bouw van deze in oorsprong U-vormige hoeve werd de sloop van een hoeve op het zelfde perceel aan de Beekstraat geregistreerd in 1859. In 1891 vermeldt het kadaster een gedeeltelijke reconstructie waarbij de sloop van de dienstgebouwen zichtbaar wordt, zodat enkel het volume aan de Jagersstraat nog aanwezig is met ernaast gelegen dienstvolumes. Mogelijk onderging het woonhuis toen ook wijzigingen.

Parallel aan de straat gelegen verankerd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak. In oorsprong beluikte muuropeningen met hardstenen dorpels, uitgezonderd op de verdieping met houten lateien; nieuw schrijnwerk naar oorspronkelijk uitzicht. De twee linkse muuropeningen op de begane grond hebben diefijzers. Er wordt gebruik gemaakt van zandstenen hoekblokken aan de deuromlijsting en in de zijgevels. De uiterst linkse travee heeft een kleine aanbouw onder lessenaarsdak. Rechts aangebouwde garage onder zadeldak en links nieuwe serre tegen het dwarse bijgebouw.

  • Kaasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1859/4 en 1891/4.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215962 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.