erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
215949
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215949

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met een tot in de puntjes bewaarde gevel, getekend in 1901 door architect Victor Durlet (zoon) namens Boussemart, wonende in de Stierstraat 6. Durlet was rond 1900 actief als architect in de dan in ontwikkeling zijnde wijken van Antwerpen, waar hij voor talrijke opdrachtgevers opbrengsteigendommen bouwde, altijd voorzien van een verzorgde geveluitwerking.

Hier betreft het een bepleisterde en beschilderde bakstenen woning in neoclassicistische stijl met drie traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak. Een dergelijke opbouw komt vaak voor in de eind-19de-eeuwse wijken van Antwerpen, als alternatief voor het drie bouwlagen tellende burgerhuis onder zadeldak. De lijstgevel is afgewerkt volgens de toenmalige conventies met hardstenen plint, houten kroonlijst met klossen, een geaccentueerde middelste travee met balkon en gebogen fronton boven het deurvenster, omlijste vensters op eerste verdieping en imitatievoegen op de begane grond. Glas in lood boven de deur; schrijnwerk van de dubbele voordeur, de guillotineramen op de begane grond en T-vensters boven zijn bewaard.

Het centrale dakvenster met vleugelstukken was oorspronkelijk versierd met een gebroken fronton waartussen een hoog topstuk was verwerkt.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1817.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215949 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.