Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Hoewel het oeuvre van Victor Durlet (zoon) vooral gekenmerkt wordt door neoclassicistische burgerhuizen, vinden we hier een eclectisch ontwerp terug, getekend in 1901 in opdracht van H.J.F. Verhulst, "chef commis au bureau de telegraphe a Anvers", wonende in de Grotebeerstraat 25.

De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met dakvensters. De enkelhuisstructuur, met de smalle deur- en brede venstertravee, sluit aan bij deze begin-20ste-eeuw, op de art nouveau geïnspireerde bouwstijl. Parement van gele baksteen, met natuurstenen banden, tegelfries onder de kroonlijst en witte baksteen voor de rollagen van de vensteropeningen. Nadruk op de venstertravee door het brede natuurstenen balkon en het deurvenster bestaande uit twee met een tussenzuil gekoppelde rondboogvensters. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint. Schrijnwerk van de deur is bewaard; dat van de vensters is vernieuwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1289.