Graanmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Graanmolen

Beschrijving

Gelegen achter het woonhuis, de voormalige mechanische graanmolen der Weduwe Hendrik Beeken, opgericht in 1922 (met 14 paardenkracht ruwoliemotor), en buiten bedrijf sedert 1971. Alhoewel omstreeks de Tweede Wereldoorlog reeds op electriciteit overgeschakeld werd (op de verdieping resten nog een ACEC- en een HEEMAF-electromotor), bevindt zich in het machinelokaal nog een ééncylinder horizontale dieselmotor National, met waterkoeling, circa 1930 (15 a 17 paardenkracht). Deze diende voor aandrijving van onder meer twee mechanische maalstoelen (stenen) met zinken kast (Koppen-Freyns, Maastricht ?); een haverpletter met twee walsen, en een reinigingsmachine voor bakrogge bevinden zich nog op de bovenverdieping.