Neoclassicistisch samenstel

Beschrijving

Aug. De Ridder, een Borgerhoutse aannemer, diende in 1885 een bouwaanvraag in voor dit investeringsproject van drie sobere neoclassicistische burgerhuizen, voor rekening van juffrouw Henrieka, wonende in de Kroonstraat 46 in Borgerhout.

Dit type samenstel van drie gelijkaardige woningen, met centraal een iets hoger en rijker uitgewerkt pand, vormt een vast onderdeel van de bebouwing in elke eind-19de-eeuwse wijk van de stad Antwerpen. Investeerders kozen voor dit type woningen om te verhuren of door te verkopen. Ook in Zurenborg maakt deze gestandaardiseerde, conventionele manier van bouwen deel uit van het geheel, echter afgewisseld met meer kleurrijke panden in eclectische, art-nouveau- of neorenaissancestijl. Het is net die combinatie van stijlen die de eigenheid van Zurenborg uitmaakt.

De woningen tellen twee bouwlagen en drie traveeën, onder pannen zadeldaken. Conventioneel afgewerkte neoclassicistische lijstgevels, met hardstenen plinten, kroonlijsten met klossen, tandfriezen of modillons, kordonlijsten, centraal balkon met sobere ijzeren leuning en regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijsting. Bij nummer 51 is de begane grond verbouwd tot garage; enkel bij nummer 55 is oud houten schrijnwerk bewaard. Ondanks deze aanpassingen vormt dit ensemble een goed voorbeeld van de originele bebouwing in Zurenborg.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 842.