Reclameschildering voor Sinclair

Beschrijving

Reclameschildering voor het Amerikaanse petroleummerk 'Sinclair' op de zijgevel van een eclectische rijwoning uit 1913.

De muurreclame toont een groene, gestileerde brontosaurus ingeschreven in een witte vijfhoek met afgeronde top. Boven de dinosaurus zijn in rood, cursief schrift de letters 'Sinclair' te zien. Onder de reclame is nog een deel van een oudere reclamemuurschildering zichtbaar.

De firma Sinclair is een Amerikaans petroleumconcern dat gesticht werd in 1916. In 1932 registreerden zij de brontosaurus (apatosaurus) als handelsmerk en ze gebruiken dit beeld tot op de dag van vandaag. Het logo met de vijfhoek, dat op de reclamemuurschildering te zien is, werd geregistreerd in 1959.

Naar verluidt zou in de jaren 1930 vastgesteld zijn dat de beste smeermiddelen op de markt gemaakt werden uit olie, opgepompt uit lagen van 270 miljoen jaar oud - zogezegd de tijd van de dinosauriërs. Het bedrijf koppelde hier een marketingcampagne aan, waarin verschillende dino's werden getoond. De brontosaurus bleek de publiekslieveling, geassocieerd met kracht en uithoudingsvermogen, de ideale kwaliteiten voor benzine en olie - ofwel de kracht van een dinosaurus in je tank als verkoopsargument. Sinclair verzorgde al in de jaren 1930 een populaire dinosaurustentoonstelling met levensgrote modellen. Het bedrijf wilde dit ook wetenschappelijk onderbouwen en financierde mee de dinosuarus-expedities van paleontoloog Barnum Brown. In 1964 waren ze op de Wereldtentoonstelling in New York aanwezig met het succesvolle Dinoland. Uiteraard was een dinosaurus een dankbaar object voor de marketing, zeker ook voor kinderen. Het Sinclair-logo zou tot op heden één van de meest herkenbare zijn in de Verenigde Staten.

Over de geschiedenis van Sinclair in Europa is minder bekend. In 1919 kocht de stichter van het bedrijf, Harry Sinclair, de Union Petroleum Company op, die vier Europese verkoopskantoren had. Zo kreeg het bedrijf voet aan grond op het oude continent, voornamelijk voor de verkoop van smeerolie en vetten. Aan de vooravond van WOII verkocht Sinclair echter zijn Europese marketingafdeling. Het is onduidelijk, maar niet onwaarschijnlijk, of ook nadien nog Sinclair-producten verdeeld werden in Europa.

Auteurs: De Houwer, Veerle