Burgerhuis naar ontwerp van Victor Lippens

Beschrijving

Burgerhuis volgens een bouwaanvraag van 1923 opgetrokken in opdracht van M. Van Loo naar ontwerp van architect Victor Lippens.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain, onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Gecementeerde lijstgevel met imitatiebanden en afgevlakte bossage ter hoogte van de kelderverdieping, op een arduinen plint. De gevel wordt beëindigd door een hoofdgestel met geprofileerde houten kroonlijst met klossen, uitgelengde consoles en een gecanneleerd fries. Duidelijk afgelijnde benedenverdieping.

Geaccentueerde rechtertravee geflankeerd door lisenen, gedecoreerd met een hangend festoen. Trapeziumvormige erker, bekroond door een balkon met ijzeren balustrade, rustend op een console die uitloopt op de penant van de rechthoekige vensteropeningen van de gelijkvloerse verdieping.

Rechthoekige vensters op de beneden- en eerste bovenverdieping, gedrukte rondboogvormige vensters op de bovenste verdieping per drie gekoppeld boven de erker, met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Guirlande op de borstwering van het bovenvenster van de deurtravee.

Originele vleugeldeur met deurroosters en invulling met structuurglas, voorzien van een bovenlicht. Rechts van de deur bevindt zich een aansluiting voor een buitenkraantje.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij de eetkamer en keuken geflankeerd worden door een inkomhal, vestibule en trappenhuis. Naast de koer liggen een wasplaats en toilet.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/A/19.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara