Oorlogsmonument Jean Moers

Beschrijving

Monument voor oorlogsslachtoffers en meer bepaald voor Jean Moers, gevallen op 30 mei 1940 nabij Willemstad in Nederland. Het monument is gelegen in de nabijheid van de kerk, voorheen stond het opgesteld voor het gemeentehuis van Broekom.

Eenvoudige hardstenen pijler met opschrift "1940/ JEAN MOERS/ WILLEMSTAD/ 30-5-1940/ 61 (?)/ OORLOGSLACHTOFFERS". Centraal zwaard met de punt naar beneden wijzend.

Het monument werd opgericht voor de slachtoffers uit Broekom gevallen bij de afvoer van krijgsgevangen naar Duitsland bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. De meeste slachtoffers waren militairen die op 28 mei in de omgeving van Gent gevangen werden genomen en overgebracht werden naar Zeeuws-Vlaanderen om daar via vier schepen naar een Duits krijgsgevangenkamp te worden gebracht (via de Waal naar de Rijn). Op 30 mei 1940 voer de "Rhenus 127" nabij Willemstad op een Duitse magnetische mijn, waardoor het schip zonk. Tijdens deze schipbreuk zouden zeker 134 Belgen het leven laten. De slachtoffers worden herdacht bij Willemstad op het "Belgische militaire erekerkhof 1940" (ingewijd op 14 april 1950). Ook Jean Moers zat op dit schip en wordt herdacht op deze militaire begraafplaats. Zijn naam is terug te vinden tussen deze van de slachtoffers.

Auteurs: Verwinnen, Katrien