Reclameschildering voor de wereldtentoonstelling van 1910

Beschrijving

Letterschildering die adverteert voor de wereldtentoonstelling in Brussel in 1910, op de zijgevel van een vrijstaande woning vlak bij de spoorweg. De schildering is ook vandaag nog deels zichtbaar vanuit de trein. De tekst, uitgevoerd in witte hoofdletters van licht variabele hoogte in een zakelijk lettertype, is nog duidelijk zichtbaar en luidt als volgt:

'1910 Exposition Universelle Bruxelles 1910 Avril Novembre'

Bij nader toekijken zijn nog enkele andere elementen te bemerken, horizontale lijnen en iets wat een restant van een gekruld ornament lijkt te zijn. Het kan hier echter ook gaan om fragmenten van recentere of onderliggende reclamemuurschilderingen. Ook op de zijgevel van de achterbouw van het pand zijn restanten van reclamemuurschilderingen waarneembaar (onder meer voor 'automobiles'), die echter bijna niet meer leesbaar zijn.

De eerste wereldtentoonstelling vond plaats in Londen in 1851. Wereldtentoonstellingen gaven een beeld van de wereld op dat moment en illustreerden de technische vooruitgang. Ze waren bijzonder succesvol en werden veelvuldig georganiseerd, tot in 1928 het Bureau International des Expositions werd opgericht, dat alles beter onder controle moest houden, zowel wat de frequentie als wat de inhoud van de tentoonstellingen betrof.

In ons land vonden voor de Eerste Wereldoorlog zeven wereldtentoonstellingen plaats, die achteraf als dusdanig erkend werden door het Bureau. Brussel 1910 was de zesde. De tentoonstelling werd gehouden op de terreinen van het Solbosch in Elsene, van april tot november. Ze werd bezocht door bijna 13 miljoen mensen en bevestigde de plaats van ons kleine land in de groep van industriële koplopers uit die tijd.

Voor de tentoonstelling werd nationaal en internationaal zeer veel publiciteit gevoerd, met alle mogelijk middelen. Affiches werden speciaal ontworpen en aangeplakt en er is ook sprake van grote, vrijstaande pancartes van doek van vier vierkante meter, die aan de rand van grootsteden en langs spoorlijnen over het hele continent geplaatst werden, maar die nu uiteraard allemaal verdwenen zijn.

Net als bij de meeste andere wereldtentoonstellingen is ook de meerderheid van de gebouwen en paviljoenen van Expo 1910 ondertussen afgebroken.

Deze reclamemuurschildering is een zeldzame, nog resterende, publiek zichtbare getuige van dit bijzondere evenement.

• JAUMAIN S., BALCERS W.(EDS.) 2010: Bruxelles 1910. De l'exposition universelle à l'université, Brussel, 9, 13, 16, 96, 251.
  • MAHIEU M. 2007: De Belgische wereldtentoonstelling voor de Eerste Wereldoorlog als spiegel van en actor in de sociale kwestie, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 7.

Auteurs: De Houwer, Veerle