erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
215899
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215899

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat), gelegen op de hoek van de Hunnegemstraat en de Gasthuisstraat. Het hoekpand dateert vermoedelijk uit het eind van de 19de - begin van de 20ste eeuw. Naar verluidt deed het pand dienst als de voormalige priester- en later directeurswoning van de nabijgelegen priorij van Hunnegem. Het gebouw werd in 2010 verkocht aan het OCMW van Geraardsbergen.

De neotraditionele trapgevel met sierankers en arduinen dekstenen, heeft een parement van rode baksteen in kruisverband met platvolle voegen, afgewisseld met gecementeerde speklagen op een gecementeerde plint met segmentboogvormig keldergat. Vensteropeningen met arduinen lekdorpels en bewaard houten schrijnwerk. Het rechthoekige tweelicht met arduinen tussenstijl op de gelijkvloerse verdieping heeft een arduinen latei en is voorzien van een ontlastingsboog van afwisselend baksteen en gecementeerde steen. De segmentboogvormige en rondboogvormige vensters op respectievelijk de eerste en tweede verdieping hebben gecementeerde imitatie-negblokken en een booglijst van afwisselend baksteen en gecementeerde steen, de borstweringen zijn ingevuld met decoratief metselwerk van rode baksteen. Schouderboogvormige deuropeningen met arduinen latei en ontlastingsboog van afwisselend baksteen en gecementeerde steen. Houten deur met centraal licht en deurrooster, bovenlicht ingevuld met glas in lood van rechthoekige ruitjes uit gestructureerd glas. Links in de deuropening bevindt zich een trekbel, rechts van de deuropening bevindt zich in de plint een aansluiting op het waternet.

De zijgevel in de Gasthuisstraat is gedekt met eternietleien.


Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Priorij Hunnegem

  • Is deel van
    Hunnegemstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215899 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.