Burgerhuizen naar ontwerp van Herman Van Ooteghem

Beschrijving

Ensemble van zeven rijhuizen, volgens de bouwaanvraag van 1938 een ontwerp van architect Herman Van Ooteghem "tot het bouwen van een reeks woningen voor den heer Gustave Vranx in de Werkmansstraat", opgetrokken in een decoratieve baksteenarchitectuur aanleunend bij het modernisme. Aansluitend bij de huizenrij werd volgens het zelfde ontwerp van architect Herman Van Ooteghem op de hoek met de Koningin Fabiolalaan een appartementsgebouw met winkelfunctie opgetrokken.

Onderkelderde enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen, onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat), gekoppeld volgens spiegelbeeldschema. Doorlopende lijstgevels onder vernieuwde kroonlijsten, met parement van gele baksteen in kettingverband op een arduinen plint die wordt afgesloten door verticaal geplaatste strekken (nummer 33, aangepast met een marmeren plint). Decoratieve vorm van bakstenen metselwerk door de uitspringende bakstenen als gevelbegrenzing of als markeringen van deuren of regenpijpen, en door de rollagen ter hoogte van de vensterlateien. Horizontaal accent door de cordonvormende doorgetrokken arduinen lekdorpels en de licht uitspringende borstweringen tussen de bovenverdiepingen. Rechthoekige vensters en deuren met vernieuwd schrijnwerk, enkel bij nummer 37 is de houten deur met rooster behouden. Gekoppelde, diepgelegen rechthoekige deuren onder gemeenschappelijke waterlijst. Nummer 27 heeft een garage die later is toegevoegd. Nummer 33 heeft een aansluiting voor een kraantje.

Volgens het bouwplan omvat de begane grond een beste kamer, woonkeuken en spoelkeuken die uitgeeft op de koer. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers en de bovenste verdieping bevat eveneens twee slaapkamers.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1938/W/7.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sarah Camerlynck, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen