Duitse militaire post vliegveld Rumbeke Zuid-West

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, aan de rand van een weide, bereikbaar via wandelpad vanaf de Oude Maria's-Lindestraat richting speelbos. Gelegen ten zuiden van de N36, het Sterrebos en het centrum van Roeselare, ten westen van de Moorseelsesteenweg.

Historiek

Duitse betonnen militaire post, die bedoeld was als schuilplaatsen voor de manschappen van het Duitse vliegveld 'Rumbeke Zuid-West'. Dit vliegveld was gelegen tussen het Sterrebos, de Bergstraat, de Moorseelsesteenweg, de Oude Zilverbergstraat en de Wagenstraat. Dit vliegveld zou eind oktober 1914 aangelegd zijn op de hogere gronden ter hoogte van de Bergstraat. Er waren heel wat houten loodsen opgetrokken. Het transmissiecentrum was ondergebracht in een barak. Een vlakbij gelegen hoeve deed dienst als kwartier voor de telegrafisten van het vliegveld. Van hieruit opereerden verschillende Duitse vliegeenheden om de geallieerde frontlijnen te verkennen en te bestoken.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de constructie is lichtjes gebogen. Het toegangsgedeelte aan westelijke zijde is vrij groot en bevat een naar beneden lopende toegang met trap. Dak en muren bij de toegang zijn opvallend dun. De constructie kon niet betreden worden.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National archives (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press): Stellungskarte Ieperen, 7/11/1917.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum): Roulers, 20 S.E.4, Ed. IA, 22/8/1917; Roulers, 20 S.E.4, Ed. 2A, 17/12/1917.
  • CALLEWAERT F., 90 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Duitse verdedigingswerken in de regio Roeselare, in: Mandeldal, 2004, nummer 1.

Auteurs: Decoodt, Hannelore