Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Beschrijving

Oorlogsmonument voor de Eerste Wereldoorlog opgericht in 1924 naar ontwerp van M. Hollemans. Het monument is gelegen ten zuidwesten van de Kerkdries tegenover het torengebouw horend bij het kasteel "Ter Meeren" en naast een dreef die naar het kasteelpark leidde.

Historiek

Het oorlogsmonument werd ingehuldigd op 12 oktober 1924 ter herinnering aan de Sterrebeekse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Het ontwerp werd op 28 juni 1924 goedgekeurd in het atelier van de ontwerper M. Hollemans (in de literatuur ook aangehaald als Holemans) uit Brussel. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen was zeer positief over het ontwerp. De commissie gaf als advies om voor de ondersteunende architectuur samen te werken met een architect (het is niet bekend of dit gebeurde). In 1946 werden de extra platen voor de herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog aangebracht en ingehuldigd. Het monument stond oorspronkelijk opgesteld op het driehoekige pleintje op de hoek van de Mechelsesteenweg met Dorp, maar werd in 1977 verplaatst naar zijn huidige locatie.

Beschrijving

Het monument bestaat uit een soldaat die de wacht houdt met het geweer in de hand. Het bronzen beeld staat op een hardstenen sokkel met achter het beeld een muur uit witte natuursteen afgedekt met hardsteen (?). Op de muur is vooraan de tekst aangebracht: "Op wacht zullen wij blijven" en "1914 1918", na de Tweede Wereldoorlog werd hieraan "1940 1945" toegevoegd. Op de achterzijde van de muur zijn een aantal marmeren platen aangebracht. Centrale plaat met de tekst: "Voor God en Vaderland hebben deze alles gegeven. Voorbijganger! Vertoef een ogenblik en vergeet nooit hun voorbeeld", met hieronder de namen van de gesneuvelden, deze van de oud-strijders en de ontvoerden en gevangenen. Links en rechts werden extra platen aangebracht met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

• DE MAESSCHALCK, ENGELEN C., MARX M. & PERSOONS E. 2002: Oorlogsmonumenten 1914-1918 in Vlaams-Brabant, Studies over de Eerste Wereldoorlog 6, uitgegeven door het Algemeen Rijksarchief, Brussel, 169.
  • VANNOPPEN H. & SOMMEREYS-PARENT L. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt, 253-259, 307-308, 329 en 337-338.
  • S.N. 1924: Sterrebeek (Brabant), Monument commémoratif, Bulletin des Commissions Royales d’Art & Archéologie 63, Brussel, 212-213.

Auteurs: Verwinnen, Katrien