Gekoppelde burgerhuizen naar ontwerp van Theofiel Desmet

Beschrijving

Ensemble van twee onderkelderde burgerhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, volgens de bouwplannen van 1938 naar ontwerp van architect Theofiel Desmet respectievelijk in opdracht van Frederick Raes en Arthur Colson.

Twee gekoppelde rijhuizen in spiegelbeeldschema van twee traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak. Doorlopende lijstgevel, afgelijnd door rollaag in baksteen, met oranje bakstenen gevelparement in halfsteensverband op een arduinen plint met keldergaten. Enkelhuizen met een smalle deurtravee en een brede venstertravee in spiegelbeeld. Op de verdieping is de gevel verlevendigd door licht uitspringende gevelvlakken, iets hoger oplopend aan de deurtravee (bij nummer 7 aangepast), en rollagen die de horizontaliteit versterken. Rechthoekige vensters met arduinen lekdorpels, met vernieuwd schrijnwerk. Het bovenvenster in het verspringende gevelvlak is versierd met typisch buiswerk verwijzend naar een balkonleuning. Rechthoekige deuren met betonnen dagkanten. Nummer 7 met bewaarde rechthoekige houten deur met gestructureerd glas met smeedijzeren traliewerk voorzien van de verstrengelde initialen AC in een centraal medaillon.

Op het bouwplan vertoont het huis een traditionele ruimte-indeling met op de begane grond een inkomhal met trap, met opzij ervan een salon, een eetplaats en een veranda, de keuken bevindt zich naast de veranda en in het verlengde van de trapkoker. Op de bovenverdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer boven de keuken.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1938/F/8 ; 1938/F/9.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sarah Camerlynck, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen