Woning Relecom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Relecom

Beschrijving

Bel-etagewoning in vroeg na-oorlogs modernisme op een omhaagd hoekperceel tussen de Gustaaflaan en de Simonnelaan. Gebouwd naar een ontwerp van architecten E. (Emile) Rulens en W. (Willy) Van Gils uit maart 1949, voor rekening van de heer X. Relecom. De woning werd gepubliceerd in Architecture 54, waar ze als volgt werd omschreven: 'Cette maison de campagne, qui s' inscrit harmonieusement dans le paysage, prouve que l'on peut adopter un parti résolument moderne sans tomber dans les outrances du tape à l'oeuil.'

Oorspronkelijk was het pand opgebouwd uit twee paralelle, balkvormige volumes in witgeschilderde baksteen. In het hoofdvolume met twee bouwlagen onder overkragend schuin plat dak, waren op de benedenverdieping de garage, kolenkelder, stookplaats en voorraadkamer ondergebracht en op de verdieping een toilet, een kleine, functionele keuken en een woonkamer annex bureau, waarin een vrijstaande open haard in breuksteen voorzien was. De woonkamer gaf uit op het dakterras boven op de lagere tweede vleugel, waarin op de benedenverdieping slaapkamers en badkamer waren ondergebracht. Het dakterras, met trap naar de tuin, is niet meer aanwezig.

De vrij gesloten voorgevel (westgevel) aan de Gustaaflaan, op de bouwaanvraag voorzien in breuksteen maar uitgevoerd in baksteen, heeft centraal een eenvoudige, overluifelde ingang, met rechts ervan de garagepoort. Verder wordt de gevel alleen door vijf kleine, onregelmatig ingeplante, rechthoekige en ronde gevelopeningen doorbroken.

De zuidgevel aan de kant van de Simonnelaan is zowel op de boven- als op de benedenverdieping opengewerkt met aan elkaar geschakelde vensters met ongelijke rechthoekige indeling, wat vooral op de verdieping voor een dynamisch effect zorgt. Qua concept doet dit denken aan de modulaire wanden die Van Gils gebruikte in de jeugdherberg Gagelhof, die hij, eveneens in 1949, samen met Renaat Braem realiseerde in Zoersel. Mogelijk werd het schrijnwerk deels vervangen of enigszins afwijkend van de plannen uitgevoerd.

De woning werd later uitgebreid aan de noordzijde met een tweede garage van één bouwlaag, waarboven zich een dakterras bevindt. Oprit uit flagstones, mogelijk uit de bouwperiode.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 18.3.1949.
  • S.N. s.d.: Maison de campagne à Rhode St Genèse. Architectes Rulens en Van Gils, Architecture 54 13, 510.

Auteurs: De Houwer, Veerle