Meergezinswoning Derolez

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meergezinswoning Derolez

Beschrijving

Markant modernistisch, halfvrijstaand pand met recent opnieuw aangelegd voortuintje, volgens goedgekeurde bouwaanvraag van 1937 naar ontwerp van architect Georges Masure, gebouwd in opdracht van de heer en mevrouw Derolez. Voorgevel eveneens voorzien van opschrift 'Georges Masure, architecte, 1937'. Oorspronkelijk geconcipieerd als meergezinswoning, met één garage, wasruimtes en opslag op de benedenverdieping.

De planindeling op eerste en tweede verdieping was vrij complex en voorzag op de eerste verdieping in een appartement met keuken, badkamer, toilet, bureau, slaapkamer en tweemaal een 'living room': één aan de voorzijde en één aan de tuinzijde. Op de tweede verdieping is een kleiner appartement voorzien met keuken, badkamer, slaapkamer en leefruimte aan de tuinzijde.

Strak vormgegeven beraapt volume met enkele accenten van baksteen op gelijkvloers en eerste verdieping (het geheel werd recent volledig grijs geschilderd). Drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder plat dak, met aflijnende dubbele betonnen daklijst. Kenmerkende verspringende volumes in voor- en zijgevel, met overhoekse, afgeronde, uitgebouwde gevelpartij op de eerste verdieping. Toegang via de rechter zijgevel, waarin oorspronkelijk twee deuren waren voorzien. In deze zijgevel eveneens afgerond dubbel balkon op de eerste verdieping.

Rechthoekige muuropeningen met recent vernieuwd schrijnwerk, evenwel passend bij de stijl van het huis.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 26.05.1937.

Auteurs: De Houwer, Veerle