Café-restaurant In de goede lucht

Beschrijving

Markant vrijstaand café-restaurant op driehoekig grondplan, aangepast aan het hoekperceel met de Bosstraat. In een verzorgde late art-decostijl met elementen uit de pakketbootstijl uitgewerkt, in opdracht van Petrus Vastiau naar ontwerp van architect Jan Albert (Alsemberg) van april 1937. Het pand zou van oudsher bekend geweest zijn als 'In de goede lucht', een naam die nu nog leesbaar is onder de overschildering boven de ingang. Het gebouw is niet volledig uitgevoerd zoals op de bouwplannen of onderging later wijzigingen.

Volgens de plannen bij de bouwaanvraag was het gehele gebouw onderkelderd, met onder andere een wijnkelder, een bierkelder en een kelder voor eetwaren. Op de benedenverdieping gaf de ingang op de hoek toegang tot de 'drinkplaats' en de aansluitende, kleinere 'eetplaats'. Er waren een ruime keuken, een 'waschplaats' en dames- en herentoiletten. Op de verdieping waren zes kamers voorzien, een toilet en een badkamer.

Kenmerkende verspringende volumes en afgeronde hoekpartij onder combinatie van overwegend platte daken en afgewolfd zadeldak (achterzijde). Twee bouwlagen met een onregelmatige travee-indeling. Combinatie van baksteenbouw (nu overschilderd aan de voorzijde) met gecementeerde elementen, wat oorspronkelijk voor een meer gevarieerd kleurenspel moet gezorgd hebben.

De voorgevel aan de Eigenbrakelse Steenweg is symmetrisch opgebouwd met een centrale toegangsdeur (mogelijk in functie van het terras) geflankeerd door afgeronde pijlers onder een vooruitspringende gevelpartij met markante drieledige puilijst. Rechthoekige gevelopeningen, op de benedenverdieping op plan gekoppeld en voorzien van twee tussenlateien en twee verticale tussenstijlen, evenwel niet zo uitgevoerd of later vereenvoudigd. Op de verdieping afwisseling van rechthoekige vensters en blindnissen. Verhoogd terras aan de voorzijde, afgeboord met vierkante bakstenen pijlers waartussen buisleuningen zijn aangebracht.

Ingang via de hoekpartij met vleugeldeur tussen afgeronde hoekpijlers, die ook op de verdieping aan weerszijden worden doorgetrokken. Oorspronkelijk voorzien van een zwart betegelde plint, die echter overschilderd werd. Op de verdieping een afgerond balkon met twee horizontale geledingen, onderaan voorzien van een smal bandraampje met gehamerd glas. Deurvenster op de verdieping.

Gevel aan de Bosstraat op de plannen vlak voorgesteld en voorzien van beperkt aantal eenvoudige rechthoekige muuropeningen, maar meer decoratief uitgewerkt met onder meer enkele gecementeerde verticale gevelhoge banden, een rond venster en enkele vensters met uitspringende omlijstingen. Bewaard schrijnwerk bij één venster op de verdieping van de gevel aan de Bosstraat.

Het interieur bevat nog oorspronkelijke elementen, zoals de fraaie tegelvloer met abstracte geometrische ornamenten in gele, bruine en grijze tinten en de toog, die op plan evenwel op een andere plaats is ingetekend.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 18.05.1937.
  • SCHEPERS J. 2013: Twee brasseries sluiten deuren, Het Nieuwsblad van 07/02/2013, geraadpleegd op 28/10/2013 via http://www.nieuwsblad.be

Auteurs: De Houwer, Veerle