Woning Vander Gught

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Vander Gught

Beschrijving

In de lintbebouwing opgenomen burgerhuis in een verzorgde, late art-decostijl. Verbouwing van een bestaande woning naar ontwerp van januari 1941 van architect Jan (Jean) Albert uit Alsemberg, in opdracht van Alphonse Vander Gught.

Volgens het plan bij de verbouwing in 1941 was dit een bel-etagewoning met links vooraan de traphal, op de verdieping uitgevend op de overloop met aansluitend het berghok, de bijkeuken en de keuken. Centraal op de verdieping liggen het salon en de rookkamer, rechts de badkamer. Aan de achtergevel bevinden zich nog twee kamers.

Wit bepleisterde baksteenbouw op deels hardstenen en deels grijs geschilderde plint. Twee bouwlagen onder combinatie van plat dak en zadeldak, met typerende sterk verspringende gevellijn. Verhoogde begane grond in het linkerdeel. Karakteristieke volumewerking geaccentueerd door centrale erker met afgeronde hoek. Gevarieerde muuropeningen, ten dele gevat in natuurstenen omlijstingen, waaronder horizontale registers en oculi met verwerking van kwaliteitsvol glas in lood met gestileerde florale motieven (waaronder 'rose cubiste'), typisch voor de art deco. Eveneens twee markante verticale registers met gelijkaardig glas in lood, ter hoogte van de traphal in het linkervolume. Deels vernieuwd schrijnwerk.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 24.01.1941.

Auteurs: De Houwer, Veerle