Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

Beschrijving

Burgerhuis in art deco, volgens een bouwaanvraag van 1923 gebouwd samen met de huizen ernaast Tentoonstellingslaan 115 en Tentoonstellingslaan 119, in opdracht van bouwheer Ch. De Potter naar ontwerp van architect Charles Hoge. Burgerhuis met twee traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain en onder een plat dak. Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde kroonlijst. Parement van rode baksteen in kruisverband, verrijkt met simili. Geaccentueerde linkertravee met licht vooruitspringend gevelvlak en trapeziumvormige erker die over twee bouwlagen doorloopt. Verticaliserende gevelordonnantie met rechthoekige vensters, ingevuld met vernieuwd schrijnwerk. Op de gelijkvloerse verdieping driezijdig venster met licht uitspringend raamwerk. Smallere deurtravee met drie rechthoekige vensteropeningen, met op de borstweringen ruitvormige panelen met florale motieven in simili. Schouderboogvormige deuropening waarin de deur met trekker bewaard is, erboven een drieledig, hoog bovenlicht. Naast de deuropening bevindt zich een aansluiting voor een buitenkraantje.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis. Gelijkvloerse verdieping met een salon en eetkamer, geflankeerd door een vestibule en trappenhuis. Aansluitend bevindt zich een kantoorruimte. Souterrain met een eetplaats, keuken, kolenplaats en kelder. Eerste verdieping met een kamer en boudoir.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/A/51.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara