Burgerhuis naar ontwerp van Georges Verenghen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1913 opgericht in opdracht van juffrouw E. Van Schoor naar ontwerp van architect Georges Verenghen, bewoner van het aanpalende pand nummer 71.

Enkelhuis met bredere venstertravee en smallere deurtravee van drie bouwlagen, onder een pseudomansardedak (leien) met dakkapel en oeil-de-boeuf. Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Parement van witte baksteen in staand verband, decoratieve onderdelen in natuursteen en simili, plint in blauwe hardsteen. Rechthoekige muuropeningen met uitzondering van het rondboogvormig deurvenster op de tweede verdieping, met aangepast schrijnwerk. Oorspronkelijke houten deur met bovenlicht met glas-in-lood-invulling, ernaast een voetschraper en aansluiting voor een buitenkraantje. Geaccentueerde vooruitspringende linkertravee met trapeziumvormige erker bekroond door een balkon met balustrade en traliewerk. Op de gelijkvloerse verdieping gekoppelde vensteropeningen met decoratieve penant die uitloopt in de console van de erker. Op de tweede verdieping rondboogvenster ingeschreven in een rechthoekige nis met in de zwikken decoratieve bladmotieven in bas-reliëf. Geveldecoratie door middel van friezen boven en onder de vensteropeningen en een paneel met festoen boven de deuropening.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij het salon, de eetkamer en de veranda geflankeerd worden door de inkomhal, vestibule en het trappenhuis. Naast de koer bevinden zich de keuken en twee wasruimtes.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/45.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara