Standbeeld voor Georges Eekhoud

Beschrijving

Meer dan 7 meter hoog beeld in blauwe hardsteen voorstellende twee monumentale mannelijke figuren die elkaars handen vasthouden en zodoende de basis vormen voor de portretbuste van Georges Eekhoud. Onder de buste de naam van Georges Eekhoud in hoogreliëf-letters. Aan de linker zijde op de sokkel gesigneerd 'Henry van de Velde'.

Georges Eekhoud (1856-1927) was een Antwerps literator die zowel schreef in het Nederlands als het Frans. Het initiatief tot oprichting van een beeld voor de schrijver was al genomen kort na zijn overlijden in 1927. Henry van de Velde en Dolf Ledl werkten het ontwerp uit. Dolf Ledl was de sculpteur, Henry van de Velde adviseerde. De uiteindelijke onthulling van het beeld gebeurde pas in 1953.

• VAN LEEMPUTTEN R., THIJS R. 1987: Henry van de Velde en zijn Antwerpse bijdrage, Antwerpen.
  • PLOEGAERTS L., PUTTEMANS P. 1987: L’oeuvre architecturale de Henry Van de Velde, Brussel.