Villa naar ontwerp van J. Goossaert

Beschrijving

Villa in cottagestijl, volgens een bouwaanvraag van 1912, gebouwd naar ontwerp van architect J. Goossaert, in opdracht van L. Stappers.

Het perceel wordt aan de straatzijde afgesloten met een bewaarde ijzeren toegangspoort, vandaag gedicht met ijzeren plaat, tussen geschilderde bakstenen pijlers met arduinen dekstenen.

Alleenstaande villa van drie traveeën en twee bouwlagen, waarbij de gevel bovenaan is afgewerkt met kenmerkend pseudovakwerk. De woning heeft een complexe, uitkragende dakstructuur op modillons, met afgewolfde dakeinden en een dakkapel. Het dak was oorspronkelijk bedekt met pannen, wat typerend is voor de cottagestijl, maar vandaag gedekt met leien. Het baksteenparement, dat tegenwoordig beschilderd is, wordt doorbroken met getoogde vensteropeningen op de gelijkvloerse verdieping en rechthoekige op de bovenverdieping, ingevuld met bewaard houten schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. De villa wordt rechts op de benedenverdieping gemarkeerd met een driezijdige erker, voorzien van een bekronend balkon met vernieuwd hekwerk.

De achterliggende toegang in de linker zijtravee geeft, volgens de bouwplannen, toegang tot de inkom en het trappenhuis. Een centraal gelegen vestibule scheidt het salon en de eetkamer, gelegen aan de straat, van de keuken en de wasplaats aan de tuinzijde. Aansluitend aan de vestibule en de eetkamer bevindt zich een veranda.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/P/16.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie