Burgerhuis naar ontwerp van Armand De Buck

Beschrijving

Burgerhuis volgens een bouwaanvraag van 1939 gebouwd naar ontwerp van Armand De Buck (zie ook bronzen gevelplaat in de rechterpijler aan de straatzijde "Arm. De Buck / architekt / Ledeberg"), in opdracht van Raoul Kinsoen.

Het perceel werd, volgens de bouwplannen, aan de voorzijde afgesloten met ijzeren buishekwerk, gevat tussen bakstenen pijlers. Momenteel is het hekwerk verdwenen. De voortuinstrook wordt gestructureerd door middel van getrapte bakstenen muurtjes op een arduinen plint en met silexdallen als dekstenen. Een arduinen bordestrap, ingesloten tussen deze muurtjes, leidt naar de voordeur in de rechtertravee.

Breed enkelhuis opgebouwd uit twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen, boven een half ondergrondse garage in de linkertravee, onder een plat dak. De lijstgevel is opgetrokken uit geel bakstenen metselwerk in klezoorverband, in combinatie met witte natuurstenen platen op de borstwering van de erker. De gevel wordt beëindigd met een horizontale band in simili (?) met daarboven een uitkragende, wit geschilderde, geprofileerde houten kroonlijst, en met een opengewerkte bakstenen attiek met arduinen dekplaten, die oorspronkelijk voorzien was van een ijzeren leuning. Venstertravee met rechthoekige erker over de twee bouwlagen met op de bovenverdieping een overluifeld balkon aan de rechterzijde, ondersteund door een opvallende stijl. De erker wordt horizontaal geaccentueerd door een uitkragende kroonlijst en strak uitgevoerde ijzeren balustrades. Rechthoekige vensteropeningen met bewaard houten schrijnwerk en rolluiken. De bewaarde rechthoekige houten voordeur en de houten vierdelige garagepoort zijn voorzien van glas met ijzeren traliewerk in een geometrisch motief.

De verhoogde begane grond is volgens bouwplan opgebouwd volgens een traditioneel plan van een enkelhuis, waarbij de inkom, hal met trappenhuis en keuken in de smallere travee, geflankeerd worden door achtereenvolgens een salon, woonkamer en veranda. De overloop op de bovenverdieping geeft toegang tot een badkamer en slaapkamer aan de straatzijde, en een bureau en slaapkamer achteraan.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1939/P/22.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie