Burgerhuis naar ontwerp van Ormond Bibauw

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis volgens een bouwaanvraag van 1925 naar ontwerp van architect Ormond Bibauw, in opdracht van Leona Waedemon.

Half vrijstaande woning in dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak (rode pannen, nok parallel met de straat), op een plint van blauwe hardsteen, doorbroken door vier keldergaten. Lijstgevel onder een uitkragende, geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Rood baksteenparement in kruisverband, verlevendigd met wit geglazuurde steentjes als booglijst van de toegang en boven de vensterlateien. Gebruik van blauwe hardsteen voor de deuromlijsting, lekdorpels en lateien, en als horizontale band bovenaan de gevel. Rechthoekige vensteropeningen met vernieuwde houten T-ramen. Korfboogvormige deuropening met brede afgeronde omlijsting, ingevuld met een opvallende bewaarde vleugeldeur, met rondboogvormige lichten en decoratieve ijzeren deurroosters. Korfboogvormig bovenlicht met kleine vierkante roedeverdeling boven een tussendorpel met tandlijst. Een aansluiting op het waternet is rechts in het parement boven de plint ingewerkt.

De gelijkvloerse verdieping is, volgens de bouwplannen, opgebouwd volgens een traditioneel schema van een dubbelhuis met centraal een vestibule die leidt tot een haaks geplaatste hal met trappenhuis en toilet. In de linkertravee situeren zich twee verbonden salons. Daarnaast bevinden zich een eetplaats en keuken aan de achterzijde van het huis, en een bijkomende eetplaats in de rechtertravee aan de straatzijde.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1925/P/23.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie