erfgoedobject

Villa Mon Refuge

bouwkundig element
ID
215795
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215795

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Mon Refuge
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa Mon Refuge (zie opschrift in typische ijzeren belettering). Vrijstaande woning in art-decostijl met elementen van de pakketbootstijl. Volgens bouwplan gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect P. Vanmarke (De Panne) in opdracht van Louis Gaiffe uit Mons-en-Baroeil. Gesigneerd door middel van gevelsteen met opschrift "Ph. Vanmarke/ ing. Architecte/ La Panne".

De villa wordt gekenmerkt door een dynamisch silhouet, een expressief materiaalgebruik en een diep uitgebouwd grondplan. Met een gevelbreedte van twee traveeën, telt het volume twee bouwlagen onder een plat dak. De woning is ingeplant in een tuin, aan de straat afgesloten met een eenvoudige bakstenen muurtje.

De gevels zijn opgetrokken in contrasterend materiaalgebruik: gele en zwarte sierbaksteen, cementering en cimornébezetting. Typische afboording van de gevel door middel van zwart geglazuurde pannen.

De hoger opgetrokken rechter travee is op de begane grond voorzien van een brede rondbogige poortopening waarboven een balkonvenster geflankeerd door halfronde penanten met cementering. De linker travee, uitgewerkt als halfrond uitspringend volume wordt sterk horizontaal geleed door geprofileerd golvend bandwerk en brede dakoversteek, grotendeels doorlopend over de zijgevel. Sterke verticale geleding door de vensterregisters van de linkertravee.

Nadrukkelijke verticale geleding van de linker zijgevel met hogere midden travee in gele sierbaksteen voorzien van een kenmerkende patrijspoort en hoger oplopende geometrische afwerking. Links ervan halfrond uitgewerkt volume met bandwerk voorzien van cimornébezetting.

  • ARCHIEF DIENST RUIMTELIJKE ORDENING DE PANNE, Bouwdossier, 1936/110.

Auteurs: Lion, Mimi; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Mon Refuge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215795 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.