Oorlogsmonument en vredesboom

Beschrijving

Het oorlogsmonument en de vredesboom zijn een ensemble op het plein. De gekandelaarde Hollandse linde werd in maart 1919 geplant als vredesboom.

Op een hardstenen sokkel staat het beeld van een Belgische soldaat die naar het oosten kijkt, terwijl hij de Duitse adelaar vertrappelt. Hij draagt gevechtskledij, een helm en heeft een geweer in de rechterhand. Vooraan prijkt op de pijler de inscriptie: FOURON-LE-COMTE/ A SES DEFENSEURS/ 1914-1918/ ’S GRAEVEN-VOEREN/ AAN ZIJNE VERDEDIGERS. De datum van oprichting en inhuldiging van het oorlogsmonument op het kerkplein kon niet worden achterhaald.

Volgens oude foto’s was het monument eertijds omgeven door een ijzeren hekwerk tussen pijlertjes met bolbekroning.

• GOOSSENS E. 1982-1983: Relikten van beide wereldoorlogen als toeristische objekten in Zuid-Limburg, onuitgegeven eindverhandeling, Hasselt, Hoger Rijksinstituut voor Toerisme, Hotelwezen en Voedingsbedrijven, 133.
  • VENKEN J. 1991: Gids voor de Maaskant & Voeren, Oud-Limburg 3, Zonhoven, 275.

Auteurs: Pauwels, Dirk; Van der Linden, Geert