Appartementsgebouw naar ontwerp van Robert Buysse

Beschrijving

Architect Robert Buysse (Gent) ("Rob. Buysse/ Archt Gent" gevelsignatuur rechts in de plint) ontwierp dit rijhuis aansluitend bij het modernisme, in opdracht van Firmin Hendrickx volgens een bouwaanvraag van 1937. Het aanpalende hoekhuis met de Sportstraat is ontworpen door dezelfde architect.

Onderkelderd appartementsgebouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel afgelijnd met een uitkragende, houten geprofileerde kroonlijst, op een arduinen plint. Geel baksteenparement in halfsteensverband met Dudok-voegen en verspringende decoratieve bakstenen banden. De bovenverdiepingen worden geaccentueerd door een oplopende rechthoekige bakstenen erker onder een geprofileerde houten kroonlijst. Rechthoekige vensters met houten schrijnwerk. De vensteromlijstingen en de onderzijde van de erker zijn afgewerkt in simili, onder bakstenen rollagen. Rechthoekig drieledig benedenvenster. Bewaarde houten, beglaasde toegangsdeur, voorzien van een fijn uitgewerkt ijzeren deurrooster met horizontale regels. Rechts van de deur is in de plint een voetschraper aanwezig.

Het huis is, volgens het bouwplan, opgebouwd uit één appartement per verdieping. De gelijkvloerse verdieping heeft aan de straatzijde aansluitend een 'living-room' en een salon, geflankeerd door de inkomhal en het trappenhuis. De hal van het appartement functioneert als buffer tussen de leefruimtes aan de voorzijde en de keuken en kamer aan de achterzijde. Bovenverdiepingen met gelijkaardige ruimteschikking, weliswaar met een grotere living over de volledige perceelsbreedte.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/P/10.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie