Burgerhuis naar ontwerp van Albert Vergaert

Beschrijving

Burgerhuis naar ontwerp van architect Albert Vergaert ("A. Vergaert/ Arch/ 1938/ Gent", opschrift links van de deur in de plint), volgens een bouwaanvraag van 1938 in opdracht van Charles Van de Walle. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel onder een uitkragende, geprofileerde vernieuwde witte kroonlijst. Parement van gele baksteen in halfsteensverband op een plint van blauwe hardsteen. Brede rechter venstertravee met rechthoekige vensters en wit geschilderd, houten schrijnwerk, onder bakstenen rollagen en op lekdorpels van zwarte tegels. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een licht uitspringend vierledig raam onder een licht geprofileerde kroonlijst, voorzien van een bakstenen borstwering en ijzeren balkonhek. De drie opvallende ellipsvensters met fijn schrijnwerk en een afgeronde arduinen omlijsting op de bovenverdiepingen van de linker deurtravee vormen een decoratief gevelaccent, verwant aan de zogenaamde "Bootstijl". Rechthoekige deuropening in een arduinen omlijsting met schuin geplaatste dagkanten. Dieperliggende bewaarde voordeur, voorzien van een glazen paneel en een ijzeren deurrooster met een horizontale geleding. Links van de voordeur bevindt zich een klein rechthoekig, hoog geplaatst venster, voorzien van ijzeren traliewerk.

Traditionele indeling van een enkelhuis met een gelijkvloerse verdieping waarbij, volgens bouwplan, de inkom en de hal met toilet, met daarachter keuken en bijkeuken, worden geflankeerd door het salon en de eetplaats. Op de verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een naaikamer, een badkamer en toilet met een bijkomende slaapkamer, bergplaats en zolder onder het dak.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1938/P/27.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie