Burgerhuis naar ontwerp van C.J. Vandevelde

Beschrijving

Burgerhuis, volgens een bouwaanvraag van 1933 naar ontwerp van C.J. Vandevelde (gevelsignatuur rechts naast de deur met vermelding "C.J.VANDEVELDE/ ARCHT. 1933") in opdracht van Mauril Beerens.

Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel met verspringende gevelbeëindiging, ter hoogte van de deurtravee bestaande uit pannen, ter hoogte van de venstertravee uit een vooruitspringende, geprofileerde, houten kroonlijst, op een plint van arduinen bossagewerk. Kenmerkend zijn de verspringende gevelvlakken en het gebruik van diverse materialen: het parement van rode en gele baksteen in verschillende metselverbanden wordt gecombineerd met gecementeerde platte banden die de horizontaliteit en verticaliteit van de gevel benadrukken. Verlevendiging van de gevel met kleine, vierkante, gele en lichtblauwe tegels als fries in de deurtravee en op de borstwering van de bovenverdieping in de venstertravee.

Geaccentueerde venstertravee door twee hoger oplopende muurpenanten, links en rechts van de rechthoekige erker die doorloopt over beide bovenverdiepingen. Bakstenen erker met op de eerste verdieping aansluitend een balkon onder een strakke, uitkragende, gecementeerde luifel, voorzien van buishekwerk. Rechthoekige vensteropeningen met arduinen lekdorpels. Vernieuwd schrijnwerk met uitzondering van het benedenvenster, voorzien van een tandlijst op de tussendorpel. Rechthoekige deuropening met getrapte dagkanten. Bewaarde houten deur waarbij het oorspronkelijke deurrooster, gevat tussen houten regels, verdwenen is. Uitkragende, gecementeerde tussendorpel onder het rechthoekige bovenlicht. Links van de toegangsdeur bevindt zich een aansluiting op het waternet, rechts een voetschraper.

Traditioneel grondplan van een enkelhuis met, volgens de bouwplannen, aansluitend een voorplaats, eetplaats en veranda die uitkijkt op een koertje, en die worden geflankeerd door de gang met trappenhuis, met daarachter keuken, schotelhuis, toilet en bergplaats. Op de eerste verdieping bevinden zich vier kamers en een toilet. De bovenverdieping heeft twee kamers aan de straatzijde en een zolder aan de achterkant.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1933/P/31.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie