Hof te Sörsele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Sörsele

Beschrijving

Achterin gelegen omgrachte hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd Hof Sörsele (Sursele), gesitueerd rondom een gekasseid vierkant erf, afgesloten met een ijzeren hek, dat vroeger bereikbaar was door middel van een dreef tot de straat. Het goed gaat vermoedelijk terug tot een laatmiddeleeuwse site met walgracht, waarvan het een uitzonderlijk voorbeeld vormt. Voor het eerst vermeld in 1473 als 'het bewalt en behuist hof'. Hof te Sörsele is gelegen in een gaaf bewaarde landschappelijke omgeving, waarbij de omgrachting nog gedeeltelijk herkenbaar is.

In het Landboek van 1695 is het hof afgebeeld als een hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling, met centraal het woonhuis en met haaks erop een schuur en stallen. Volgens het kadasterarchief, werden onder landbouwer Frans Verbeke in 1884 ingrijpende bouwwerken uitgevoerd. Zo kwam een bakhuis tot stand achterin het perceel, en werd het woonhuis aangepast en de schuur vervangen. De huidige semigesloten hoeve kwam pas tot stand in de twintigste eeuw, toen er een moderne schuur met koeienstallen werd gebouwd, kadastraal geregistreerd in 1946. Eveneens volgens het kadaster werd deze constructie in 1955 haaks uitgebreid met een nieuw woonhuis. In datzelfde jaar werd de stal vergroot, het woonhuis aangepast, kreeg de schuur een kleine uitbouw aan de zijde van het erf, en vonden wijzigingen plaats in de aansluitingen tussen de gebouwen. Ten oosten en zuiden van het hof werden twee kippenhangars gebouwd.

Rondom het erf liggen vier gebouwen. Ten westen gelegen woonhuis, in kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw, maar meermaals verbouwd. Breedhuis van zeven traveeën en een bouwlaag, onder een rood pannendak, met een gecementeerde gevel met vernieuwde rechthoekige muuropeningen.

De ten noorden gelegen schuur, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw, incorporeert een oudere kelder en het erboven gelegen 'lemenkot'. Gebouw van negen traveeën onder een met rode pannen gedekt zadeldak. De voorgevel bevat een centrale rechthoekige inrijpoort, met aan de rechterzijde een bakstenen aanbouw onder een lessenaarsdakje uit 1955 en voorts getoogde muuropeningen. Recentere achteraanbouw aan de linkerzijde. Interieur met bewaard houten kapgebint.

Ten zuidwesten een bakstenen stal met vermoedelijk negentiende-eeuwse kern, onder een pannen zadeldak, voorzien van een aanbouw aan de achterzijde in assestenen als varkensstal.

Het erf wordt aan de oostelijke zijde afgesloten met een schuur, kadastraal geregistreerd in 1946. Schuur van anderhalve bouwlaag met open wagenhuis onder een schilddak (golfplaten), opgebouwd uit baksteen en beton, voorzien van troggewelven en plafonds van potten.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Lede, afdeling 1, sectie A, 1884/11, 1946/2 en 1955/1.
  • BUYS J. & GRAVEZ J. 1995: Het landboek en de figuratieve kaart van Lede van 1695, Lede.
  • VERBEKE M. 2012: De oudste, nog actieve hoeve van Lede: het Hof Sörsele, Ken uw dorp, Jaarboek van de Koninklijke Heemkundige Kring Heemschut Lede, Lede, 1-70.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie