Burgerhuis naar ontwerp van Emile De Nil

Beschrijving

Deels onderkelderd burgerhuis in romantisch kubisme naar ontwerp van "Emile/ De Nil/ Arch. Gent" (signatuur rechts bovenaan de plint), volgens een bouwaanvraag van 1934 in opdracht van Rachel Van Hecke. Kenmerkend zijn de verspringende gevelvlakken met afgeronde hoek aan de rechterzijde en de combinatie van horizontale en verticale gevelaccenten. De verticaliteit wordt onder meer benadrukt door de hoger oplopende muurdam aan de linkerzijde (vandaag gewijzigde gevelbeëindiging) en de licht uitspringende, doorlopende muurdam over de bovenverdiepingen. De brede rechthoekige vensters met doorlopende arduinen lekdorpel en bakstenen rollaag beklemtonen de horizontaliteit.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel bekroond met een uitkragende, vernieuwde kroonlijst. Plastisch vormgegeven gevel met een parement van gele baksteen in halfsteensverband met Dudok-voeg op een arduinen plint. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, met uitzondering van de houten toegangsdeur met decoratief vormgegeven deurrooster onder een kleine luifel. Links van de deur bevindt zich een zijlicht met structuurglas en in de plint een aansluiting voor een waterkraantje.

Het grondplan is, volgens de bouwplannen, opgevat volgens het traditioneel schema van een enkelhuis, met een gang geflankeerd door een salon, eetkamer en keuken. Achteraan bevindt zich een toilet, bijkeuken en een koertje. De eerste verdieping heeft een badkamer en slaapkamer aan de straatzijde. De slaapkamer sluit aan op een leefruimte, die toegang biedt tot een terras en een keuken met bijkeuken en toilet. Er bevinden zich een slaapkamer en zolderruimte op de tweede verdieping.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1934/P/14.
  • GILLES P. 1937: De ville en ville, l’effort flamand... periple en Flandre, Bâtir 50, 1014-1020.
  • MEGANCK L. 1997: Architect Emiel De Nil (1902-1982): van art deco naar modernisme, Gent, Interbellum 17.2, 10-15.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie