Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

In oorsprong samen met het aanpalende nummer 133 opgevat als één geheel van twee gekoppelde villa's met gelijkaardig uitzicht en voortuintjes, daterend van rond de vorige eeuwwisseling. Op het kadaster werden de woningen geregistreerd in 1900; ze werden gebouwd in opdracht van De Coster-Huybrechts Frans, gemeentesecretaris.

Momenteel is het nummer 133 volledig gerenoveerd waarbij het bewaarde volume werd beschilderd en voorzien van nieuwe muuropeningen. Nummer 135 behield wel zijn oorspronkelijk uitzicht. De volledig onderkelderde villa in eclectische stijl telt twee traveeën en twee bouwlagen onder haaks in elkaar gewerkte, leien zadeldaken tussen zijtrapgevels. De zijgevel rechts wordt gemarkeerd door een torenvormige inkomtravee (trappenkoker) met overluifelde deur.

Het geheel is opgetrokken uit baksteen op een natuurstenen onderbouw met bossage; decoratieve verwerking van witte baksteen voor de uitgewerkte muurbanden en rollagen. Aan de straat vertoont de woning links een puntgevelrisaliet met reminiscenties aan de cottagestijl door het gebruik van pseudovakwerk en een overkragend dak op houten schoren en rechts een lijstgevel. De rechthoekige vensters met hardstenen dorpels zijn bekroond door boogvelden met florale tegelpanelen; een eenvoudig balkon accentueert het deurvenster op de bovenverdieping; de keldervensters zijn getralied en voorzien van lateiconsooltjes. Het uitzicht van de zijgevel sluit hierbij aan, maar de steekbogige vensters hebben geen tegelpanelen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling V (Sint-Stevens-Woluwe), sectie B, 1900/9.