Appartementsgebouw naar ontwerp van Jules Lippens

Beschrijving

Onderkelderd appartementsgebouw van twee traveeën en vijf bouwlagen boven een halfondergrondse garage en onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1950 naar ontwerp van architect Jules Lippens (zie gevelopschrift op de pui 'de architekt/ Lippens Jules') in opdracht van René Couvreur.

Het appartementsgebouw wordt aan de straatzijde afgesloten door lage, deels bepleisterde en geschilderde bakstenen muurtjes en pijlers, opgebouwd uit breuksteen. Volgen bouwplan bevond zich tussen en op de pijlers ijzeren buishekwerk. De centrale toegang wordt voorafgegaan door een licht hellend vlak en drie arduinen treden, gevat tussen twee muurtjes van gele baksteen met bepleisterde en geschilderde dekplaat. Links en rechts van de toegangspartij zijn er twee hellende inrijstroken tot de half ondergrondse garages.

Het gebouw met in totaal tien appartementen heeft een lijstgevel met een brede bepleisterde gevelband. Het parement van gele baksteen in halfsteensverband is ter hoogte van de pui en de vijfde bouwlaag bepleisterd en beige geschilderd. Grotendeels symmetrisch opgebouwde gevel. De eerste bouwlaag heeft een centrale, rechthoekige, deuropening, ingevuld met een zwartgeschilderde ijzeren deur met deurrooster en structuurglas. De deuropening is omlijst met een beraapte platte band met centraal een eenvoudig wapenschild. Links en rechts van de deuropening is er telkens een horizontaal vensterregister. De tweede, derde en vierde bouwlaag springen licht vooruit en kenmerken zich door een strak symmetrische opbouw van telkens twee horizontale, rechthoekige vensterregisters, van elkaar gescheiden door een gepleisterde en beige geschilderde muurdam. De vijfde bouwlaag wordt doorbroken door vier rechthoekige vensters. Doorlopende arduinen lekdorpels. Vernieuwd schrijnwerk in vensters en poortopeningen.

Volgens bouwplan omvat de kelderverdieping, naast twee garages, verschillende opslagplaatsen voor proviand, kolen en een staanplaats voor fietsen. De verhoogde begane grond en de eerste en tweede verdieping hebben een centrale ingang met achterliggend trappenhuis met links en rechts daarvan in spiegelschema telkens een appartement met achtereenvolgens een 'leefplaats', een keuken, een badkamer en inwendige koer en drie slaapkamers.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1950/R/21.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Madelijn Corver, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn