Burgerhuis naar ontwerp van Jos. Den Dooven

Beschrijving

Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen boven een ondergrondse garage, volgens een bouwaanvraag van 1939 naar ontwerp van architect Jos. Den Dooven in opdracht van Marcel De Keukelaere.

Het perceel wordt ter hoogte van de linkertravee aan de straatzijde afgesloten door een witgeschilderd, ijzeren hekje, gevat tussen twee pijlers van bruine baksteen met arduinen dekstenen. Het oorspronkelijk hekwerk van de rechtertravee is verwijderd ten behoeve van de doorgang naar de later ingebrachte ondergrondse garage.

De lijstgevel heeft zwarte verticale dakpannen als gevelbeëindiging. Enkelhuis met een smalle, hoger oplopende, linker deurtravee en een brede rechter venstertravee. Parement van gele baksteen in halfsteensverband met Dudok-voeg. De venstertravee wordt gemarkeerd door een brede, bakstenen, rechthoekige erker die licht vooruitspringt. Rechthoekige vensteropeningen, met buishekwerk voor het driedelige erkervenster. Bakstenen rollaag boven de vensters en zwart geglazuurde tegels als lekdorpels. Vernieuwd schrijnwerk in de vensteropeningen met uitzondering van het venster in de deurtravee. Het langwerpige venster is ingevuld met een glas-in-loodraam van blank, zwart en wit glas in een geometrisch motief en voorziet het trappenhuis van daglicht. Verdiepte rondboogvormige deuropening in een getrapte, bakstenen omlijsting. Bewaarde, houten deur met geometrisch deurrooster en structuurglas.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1939/R/8.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Ellen Klompmaker, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn