Appartementsgebouw naar ontwerp van 1936

Beschrijving

Het appartementsgebouw met drie wooneenheden op de hoek met de Sportstraat is opgetrokken in een sobere baksteenarchitectuur aansluitend bij het modernisme. Volgens de bouwaanvraag van 1936 gebouwd naar ontwerp van de bouwheer, ingenieur José Schotte - Hollenaert, ook ontwerper van het appartementsgebouw nummer 79-82 op de tegenoverliggende hoek met de Sportstraat. Het onderkelderde complex van drie bouwlagen telt in totaal negen traveeën onder een plat dak. Het gebouw heeft de hoofdgevel in de Sportstraat, enkel de toegangstravee met trappenhuis bevindt zich aan de Koningin Fabiolalaan. Lijstgevel opgetrokken met parement in rode baksteen met bruine baksteen plint, metselwerk in halfsteensverband met Dudok-voegen. Interessante hoekoplossing met afgeronde hoektravee op de bovenbouw, op betonnen console, voorzien van omlopende vensterregisters met driedelige ramen met betonnen tussenstijlen en dorpels. Eveneens erkervormig uitspringende en hoger oplopende middenpartij met aanleunende balkons in de Sportstraat. Rechthoekige vensters met natuurstenen dorpel en bakstenen omlijsting, voorzien van nieuw schrijnwerk. De rechthoekige vernieuwde inkomdeur, gevat in een bakstenen omlijsting, bevindt zich in de Koningin Fabiolalaan.

De ruime appartementen bevatten de kamers aan de straatkant: een salon in de rond uitgebouwde hoekkamer, een keuken uitgevend op het balkon, twee slaapkamers waarvan één met erker, en nog een kamer tussen de twee slaapkamers. Een hal aansluitend op het achtergelegen trappenhuis en een gang geeft toegang tot de kamers.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/A/5.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Amaryllis Foulon, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen