Burgerhuis naar ontwerp van W. Vormezeele

Beschrijving

Enkelhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van de heer en mevrouw Sabbe - Castreuil, naar een ontwerp van architect W. Vormezeele van 1928. Het bouwplan wijkt af van het uitgevoerde ontwerp. De rijwoning omvat twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, evenwijdig aan de straat). De lijstgevel onder een witgeschilderde houten daklijst heeft een roodstenen gevelparement, met siermetselwerk, afgewisseld met bepleisterde en geschilderde gevelvlakken op de begane grond met plint en het gevelvlak rond het venster boven de deur. Middenverdieping met trapezoïdale bepleisterde erker met rechthoekig drielicht en bekronend balkon met ijzeren hek toegevoegd volgens bouwaanvraag van 1929; in de venstertravee langwerpig ruitvormig venster. Benedenvenster en deur met sterk afgeschuinde bovenhoeken, voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Voorts rechthoekige vensters met bewaard houtwerk. Typerende decoratieve details uitgewerkt in de gevelcementering ter hoogte van de muuropeningen, met geometrische en gestileerde motieven, eigen aan de art deco. Links van de deur is een ijzeren voetschraper in de plint ingewerkt.

Traditioneel grondplan van een enkelhuis met rechts een gang met trap en toilet en links een salon met daarachter de eetplaats. Achteraan de gang bevindt zich de keuken met berging. De eerste verdieping bestaat uit een gang, twee slaapkamers en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1928/A/5; 1929/A/17.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Rebecca Vanysacker, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen