Burgerhuis naar ontwerp van F. Coppieters

Beschrijving

Het burgerhuis vormt samen met het aanpalende huis nummer 55A een opvallend geheel door zijn markante hoekligging aan het pleinvormig verbreed uiteinde van de Aaigemstraat. Het huis, volgens de bouwaanvraag van 1933 een villa met garage en voorhof, werd ontworpen door architect Fritz Coppieters, directeur van C.I.B., "Comptoir Immobilier Belge", voor de heer kapitein Begrand. Het voortuintje is afgesloten door ijzeren hekwerk tussen gemetste en gepleisterde muurtjes. De op het plan voorziene dieperliggende garage aan de linkerkant werd op de gevellijn gerealiseerd. Het twee bouwlagen tellende en onderkelderde gebouw wordt afgedekt door een plat dak. De gevels zijn heden volledig wit gepleisterd en geschilderd op een arduinen plint, en afgelijnd door een geprofileerde betonnen lijst. De asymmetrische opbouw wordt gekenmerkt door de opvallende afgeronde hoekafwerking, de centrale inspringende portiek en de brede rechthoekige vensters, doorgetrokken tot een omlopend register in de afgeronde hoek. De vensters met vernieuwd schrijnwerk hebben betonnen lateien en arduinen lekdorpels. Vernieuwde rondboogdeur met korte luifel, erboven een siertegel in terracotta.

Volgens het plan bij de bouwaanvraag bevond zich op de benedenverdieping rechts van de hal en het trappenhuis, in het afgerond volume het salon en links een bureau en de keuken. Boven zijn er drie slaapkamers, een linnenkamer en een centrale badkamer boven de hal.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1933/A/4.

Auteurs: Lanclus, Kathleen